Чи варто продавати або купувати квартиру під час війни

Чи варто продавати або купувати квартиру під час війни

Ринок нерухомості України переживає непростий період. Ситуація стала набагато кращою порівняно з початком повномасштабного вторгнення, але все ж у багатьох досі виникає питання, чи варто зараз проводити операції з нерухомістю? Продавці сумніваються, чи варто продавати квартири, покупці - чи варто купувати житло під час війни. Розглянемо, чи можна продати нерухомість, коли запроваджено воєнний стан, що буде з ринком цього року і як зміняться ціни на житло після війни.

Чи можна продати нерухомість у воєнний час

Згідно з чинним законодавством України, продаж або купівля квартир та інших об'єктів нерухомості під час дії воєнного стану не заборонена. Громадяни мають право купувати і продавати житло у воєнний час у встановленому порядку, зокрема шляхом укладення договору купівлі-продажу, який підлягає обов'язковому посвідченню нотаріусом. Перехід права власності від продавця до покупця реєструється в Держреєстрі майнових прав на нерухоме майно.

У перші дні повномасштабного вторгнення Міністерство юстиції вжило відповідних заходів для захисту прав громадян, зокрема, тимчасово зупинило доступ до Державного реєстру майнових прав на нерухоме майно. Через відсутність доступу до реєстру тимчасово не можна було укладати договори купівлі-продажу нерухомості.

У травні 2022 року Держреєстр майнових прав на нерухоме майно відновив свою роботу. Це відкрило можливість для купівлі та продажу об'єктів нерухомості. Але було ухвалено деякі зміни. Наразі засвідчувати договори купівлі-продажу нерухомості мають право не всі нотаріуси. Це дозволено робити тільки тим нотаріусам, які є в списку, затвердженому в Міністерстві юстиції України. Список можна подивитися на сайті Мін'юсту.

Що буде з ринком нерухомості у 2024 році

У 2022 році економіка України істотно постраждала, але поступово експерти стали спостерігати відновлення довоєнних показників на ринку нерухомості. Відновлення почалося в другій половині 2023 року і, за прогнозами, продовжиться у 2024 році.

Як розвиватиметься ситуація на ринку нерухомості цього року, великою мірою залежить від того, які будуть новини з фронту та загалом економічна ситуація в країні. На ринок також істотно впливає платоспроможність покупців і орендарів, оскільки Національний банк відпустив курс іноземних валют, тоді як ринок праці переживає непрості часи.

Ще один важливий фактор - ринок пропозиції. Тут є залежність від забудовників. Поки що до кінця не зрозуміло, чи готові девелопери запускати нові проєкти, чи буде дефіцит на ринку продажу та оренди, а також чи вистачить пропозицій на первинному і вторинному ринку житла. Наразі попит істотно перевищує пропозицію, що впливає і на формування цін. Ціни на оренду і купівлю квартир практично у всіх містах, крім прифронтової зони, зафіксовані на найвищій позначці з початку повномасштабного вторгнення. Поки що немає чинників, що свідчать про зниження цін на житло.

На ринок нерухомості також впливає держава. З жовтня 2023 року запрацювала державна іпотека єОселя та програма єВідновлення. Якщо ці програми стабільно отримуватимуть фінансування, це може пожвавити ситуацію на ринку.

Що буде з цінами на нерухомість після війни

Як стверджують експерти, на післявоєнному ринку нерухомості, найімовірніше, не буде радикальних змін. З огляду на те, що вже зараз ринок відновлюється, не варто чекати істотного зростання або, навпаки, падіння попиту. Але на те, що реально буде з ринком, вплине безліч чинників: тривалість бойових дій, стан економіки України, кількість руйнувань тощо.

На думку експертів, після війни продовжиться тенденція зростання цін на квартири. На вартість житла впливатимуть темпи відновлення будівництва, бажання клієнтів, подорожчання будівельних матеріалів і не тільки. Але загалом спокійна обстановка позитивно впливатиме на попит, що зі свого боку відгукнеться зростанням цін.

Після війни ціни на нерухомість зростатимуть, але не по всій території України. Це можливо в тих регіонах, де було суттєве падіння вартості житла після початку повномасштабного вторгнення. Це такі міста, як Дніпро, Миколаїв, Харків. Але експерти вважають, що ціни все одно будуть нижчими за довоєнні показники. І все ж потрібно бути готовим до того, що після закінчення війни ціни на квартири підніматимуться: десь більше, десь менше.

Рекомендації фахівців

Фахівці з нерухомості рекомендують не відкладати купівлю квартири на потім, якщо покупець перебуває у відносно безпечному регіоні. Якщо зараз є можливість придбати житло, то потрібно розуміти, що після закінчення війни купити його за ті самі гроші не вдасться, тому що зростання вартості квадратного метра об'єктивне і воно точно буде.

Зараз відновлення ринку нерухомості йде повільними темпами, тому зростання цін не так сильно помітне. Однак після війни, найімовірніше, попит на квартири підвищиться, що спонукає продавців піднімати ціни.

Якщо є реальна потреба у власному житлі і є певні фінансові можливості придбати квартиру, найкраще зараз доглянути ліквідний об'єкт і вкласти в нього наявні кошти. У будь-якому разі пізніше квартиру можна продати і заробити на зростанні вартості квадратного метра. Головне - правильно вибрати об'єкт, щоб він був інвестиційно привабливим. Крім того, важливо розуміти, що йдеться про відносно безпечні міста, а не про прифронтову зону.

Знайти вигідну за ціною і ліквідну квартиру допоможуть фахівці агентства нерухомості "Маяк". Ріелтори знають, які квартири та інші види житла в Києві та Київській області зараз варто купувати, щоб опинитися в плюсі, коли ціни на нерухомість після війни почнуть зростати.